Andrej Kos

akordeonist

Andrej Kos je akordeonist, dejaven v klasični, džezovski in popularni glasbi. Leta 2021 je iz klasične harmonike z odliko magistriral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz v razredu Univ. Prof. MuM Janne Rättyä. Med študijem se je pod mentorstvom Elisabeth Harnik izobraževal v improvizaciji v sodobni glasbi, s Christianom Bakanicem pa v jazzovski glasbi. Izpopolnjuje se na različnih seminarjih in mojstrskih tečajih s področja klasike (Mie Miki, Matti Rantanen, Frode Haltli, Inaki Alberdi, Luka Juhart) in jazza ter popularne glasbe (Simone Zanchini, Marko Črnčec, Andy Middleton, Jure Pukl).

V klasični glasbi je trenutno aktiven zlasti v Ansamblu za sodobno glasbo .abeceda in v duo z violončelistom Sebastianom Bertonceljem ter klarinetistom Filipom Brezovškom. Poleg tega deluje v raznolikih projektih: Quattro Grammo (klezmer) in Jeannette (rock&roll).

Igral je s priznanimi glasbeniki, denimo Nickom Mancinijem, Taro Venditti, Eddiejem Luisom in mnogimi drugimi, orkestrske izkušnje pa je nabiral v ansamblu za sodobno glasbo »KUG Ensemble für Neue Musik«, v »PPCM Ensemble« in v projektu »Filmorchester«. Sodeluje z mednarodnimi komponisti iz Avstrije, Španije in Portugalske, Kitajske, Koreje, ZDA in drugih držav.

Nastopil je na uglednih prizoriščih, od Cankarjevega doma in Kazinske dvorane SNG Maribor do Schauspielhausa Graz. Poleg tega je doslej sodeloval tudi na različnih festivalih, denimo Glasbena mladina Ljubljanska, All That Jazz, Festivalu Lent, Festival Ofak, Floating Castle in drugih.

Nominiranec za Würdigungspreis mesta Graz za njegove umetniške dosežke, je za svoje delo je prejel številne nagrade: platinovo nagrado v kategoriji baročna glasba World Classical Music Awards, prvo mesto na mednarodnem glasbenem tekmovanju solistov ter komornih skupin Svirél-Nova Gorica (SVN), prvo nagrado na internacionalnem festivalu harmonike MehFest – Beograd (SRB), prvo mesto na mednarodnem glasbenem tekmovanju Stradella (ITA), prvo nagrado na mednarodnem srečanju harmonikarjev PannoniAccordion – Murska Sobota (SVN) in druge. O njegovih nastopih in projektih so poročali različni mediji (Delo, Kleine Zeitung, Celjan, Štajerski tednik, Lavantaller, Radio ARS, Radio Prvi, TV Celje, Štajerski val, Radio Prlek).

Ob koncertiranju se posveča pedagoškemu delu. Zaposlen je na Konservatorju za glasbo in balet Maribor in na Glasbeni šoli Ormož, v preteklosti pa je poučeval tudi na I. gimnaziji (umetniška gimnazija) v Celju, na B.A.S.E. Celje in Musikschule Rauter Graz. Je tudi član komisije mednarodnega tekmovanja CELEIA 2022.

Špela Pirnat,
violistka

Mednarodno uveljavljena violistka in ustanoviteljica ArSensei, pedagoginja mladim violistom in komornim skupinam, coachinja in študentka psihologije. Koncertira doma in v tujini, tako orkestrsko, komorno, kot tudi solistično.

Sebastian Bertoncelj, violenčelist

Sebastian Bertoncelj,
violončelist

Reden gost na domačih in tujih odrih, tako solistično kot tudi komorno. Prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani, ki se strastno predaja pedagoškemu delu.

Veronika Vilar Brecelj,
violinistka

Sodi med zlato generacijo mlajših slovenskih violinistov. Večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj.

Tadej Horvat,
pianist

Prejemnik številnih nagrad, ki je diplomiral v razredu pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak ter zaključil magisterij v Bernu. Solistično in komorno aktiven pianist, z bogatim pedagoškim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Eva Bras,
fizioterapevtka

Svojo glasbeno pot je pričela na glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, kjer je pričela z igranjem trobente. Kasneje jo je začelo zanimati delovanje človeškega telesa.