Nejc Avbelj, violinist, mentor ArSensei

 

Nejc Avbelj se je že v zgodnjem otroštvu samostojno navdušil nad dvema prvinama družbe, ki sta kasneje oblikovali njegovo akademsko in profesionalno kariero – glasbo in pravom. Svojo prvo glasbeno izobrazbo je prejel pri šestih letih na glasbeni šoli Franca Šturma v razredu prof. Dušana Vodiška. Igranja na violino se je kasneje v razredih prof. Anastazije Gorenc in prof. Helene Zalaznik na tej glasbeni šoli učil kar deset let. Svoje splošno izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Bežigrad, glasbeno izobraževanje pa na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in sicer v razredu prof. Jerneja Brenceta. Leta 2008 se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani, leto kasneje pa vzporedno tudi na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Študij na Pravni fakulteti je zaključil leta 2014 z diplomo s področja evropske kulturne politike “Kultura kot pravna vrednota in sredstvo evropskega povezovanja”, študij na Akademiji za glasbo pa z diplomo leta 2012.
Poleg formalnega glasbenega izobraževanja je Nejc pridobival dodatna znanja tudi na mojstrskih tečajih pod mentorstvom E. Čugajeve, H. Fistra, I. Ozima, V. Smailović Huart, M. Yaschvili (violina), S. Goernerja (komorna igra) in G. Ahsa (koncertni mojster). Izrazito se je usmeril v orkestrsko glasbo in leta 2013 pričel sodelovati s SNG Opera in balet Ljubljana, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Slovensko filharmonijo. Leta 2014 je opravil avdicijo v orkester Philharmonie Salzburg, kjer je bil do leta 2018 angažiran kot violinist in gostujoči koncertni mojster.

Od leta 2012 je tudi član in koncertni mojster orkestra SFK Euro Symphony, s katerim se se je večkrat udeležil novoletne turneje po Kitajski. Dejaven je tudi na področju snemanja nove glasbe in izrazito podpira izvedbe mladih slovenskih skladateljev. Leta 2014 je v sodelovanju z DSS in kvartetom Arcus posnel 14 novitet za godalne sestave. Posnel je del plošče Architexture Matije Krečiča in plošči z naslovom Port of life Žana Tetičkoviča.

Leta 2014 je s svojo partnerko ustanovil glasbeni center Černe-Avbelj, kjer poučuje violino in solfeggio, hkrati pa se ukvarja tudi s psihološkimi vidiki vadenja in glasbeno fizioterapijo.

Od septembra 2018 poučuje tudi na srednji stopnji v Glasbeni šoli Celje.

Za vas skrbimo