Miha Haas, pianist, mentor ArSensei

 

Miha Haas izhaja iz glasbene družine. S študijem klavirja je pričel pri očetu Hinku na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljana pri Dubravki Tomšič-Srebotnjak, magistrski študij pa opravil na Konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju. Dodatno se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih za klavir pri I. Lasku, J. Siirali, P. Palecznyju, J. M. Huizingu, M. Voskresenskem, za historično izvajalsko prakso pri P. Kuijkenu ter za komorno glasbo pri V. Krpanu, S. Picardu in Triu di Parma.

Kot solist ali član različnih komornih ansamblov je nastopil v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Švedskem, Norveškem, v Veliki Britaniji ter v ZDA.

Pregled nekaterih najpomembnejših nastopov zadnjega obdobja vključuje: recital na 34. mednarodnem festivalu Portogruaro 2016 z violončelistom Sebastianom Bertoncljem, recital na 2. Blackheat International Chamber Music Festival v Londonu 2016 z violončelistom Nikolajem Sajkom, recital na festivalu Imago Sloveniae v Ljubljani 2016 s klarinetistom Tadejem Kenigom, recital na 25. Beethovnovem festivalu na Poljskem 2017 s triom ISONTIUS (Miha Haas, Matej Haas, Sebastian Bertoncelj), koncert v centru Arnold Schönberg na Dunaju 2018 z izvedbo dveh del Nine Šenk z ansamblom Slovenski komorni orkester Dunaj.

Miha Haas pedagoško deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje predmete klavirska literatura, klavirski duo ter komorna igra. Kot gostujoči profesor je predaval na Glasbeni akademiji v Zagrebu, na Kunstuniversität Graz, na Indiana University of Pennsylvania v ZDA, Srednji glasbeni šoli Varaždin, na mednarodni konferenci EPTA 2016 v Reykjaviku, na 10. klavirskem forumu na Rodosu 2017 v Grčiji, na mednarodni konferenci EPTA 2018 na Malti. Njegovi članki na temo historične izvajalske prakse ter akustičnih vidikov klavirskega zvoka so izšli v več revijah, med drugim v slovenski strokovni pianistični reviji VirKla ter v angleškem Piano Journalu. Je član izvršnega odbora Društva klavirskih pedagogov Slovenije EPTA.

Za vas skrbimo